Sporten, avontuur beleven, genieten van luxe en wellness op vakantie. Een actieve outdoor vakantie is perfect voor iedereen, niet alleen lekker luieren op het strand tijdens het reizen. Er zijn echter een aantal dingen die je moet overwegen voordat je zo’n vakantie boekt. Hier lees je waar je aan moet denken als je nog geen ervaren en actieve vakantieganger bent.

Of je nu gaat hiken door de Franse Alpen, eten bereiden op een kampvuur of backpacken door Zuid Amerika. Onderstaande paklijst is geschikt voor elke soort vakantie. 

Wandelschoenen

Bij een outdoor vakantie horen natuurlijk veel excursies en activiteiten zoals klimmen, wandelen en hiken. Zorg dat je uitgerust op vakantie gaat. Tijdens deze vakantie vraag je namelijk erg veel van je lichaam door de actieve levensstijl. Het dragen van de juiste schoenen is erg belangrijk. Een goed paar wandelschoenen geeft je het comfort en gemak van wandelen door kilometers ongerepte natuur langs de mooiste landschappen.

Zelfs met beste schoenen kan je blaren krijgen van natte sokken. Neem dus altijd een reserve paar sokken mee op je actieve vakanties. Er is niets erger dan natte/vochtige sokken na een actieve dag in de buitenlucht. Ook als je met natte sokken aan je schoenen aantrekt, loop je het risico blaren te krijgen. Neem daarom altijd een setje blarenpleisters mee.

Outdoorkleding

Goede kleding is altijd belangrijk. Het kiezen van de juiste kleding maakt deel uit van elke vakantie, of het nu gaat om wandelen of fietsen. Afhankelijk van je vakantiebestemming is het aan te raden om regenkleding, ademende of warme kleding mee te nemen. Een wind- en waterdichte regenjas is ook geen overbodige luxe voor een actieve vakantie. Het weer kan zo omslaan en als je nog een paar kilometer te gaan hebt om je bestemming te bereiken, is het een goed idee om jezelf droog en warm te houden.

Heel belangrijk is het materiaal van de kleding. Kies bij het inpakken voor kreukvrije, lichte stoffen die wat vocht kunnen verdragen. Bovendien wil je veelzijdige kledingstukken die zowel overdag als ’s avonds passen bij de rest van je outfits. Hoewel niet iedereen fan is kan een afritsbroek een praktisch kledingstuk zijn voor actieve vakantie gebruik. Naast het feit dat hij lekker luchtig om je benen zit heb je een lange én korte broek in één. 

Huidverzorging

Vergeet naast outdoorkleding zeker de nodige gezichtsverzorging niet, want warmte, vocht, zweet en zon zijn niet de beste vrienden van je huid. Tijdens een fietstocht of wandeling wordt je huid vaak voor een langere tijd blootgesteld aan de zon. Zo is zonnebrand onmisbaar in je rugzak.

Backpack

Of je nu gaat fietsen of wandelen, een backpack/rugzak is essentieel voor een actieve vakantie. Je wilt natuurlijk niet je rug bezeren door je tas. Daarom is het belangrijk om een ​​backpack te nemen die lekker zit en genoeg ruimte heeft voor al je spullen.

Op reis is de ruimte vaak beperkt. Je moet keuzes maken wat wel, en vooral wat niet mee gaat in de backpack. Boeken zijn grote verspillers van ruimte en gewicht. Maar het is wel een musthave onderweg bij lange ritten in de bus of trein, of om je te vermaken op het strand. De oplossing hiervoor is de e reader. 

Handige gadgets

Als je een frequente reiziger bent, is het je waarschijnlijk opgevallen dat er enkele handige reisgadgets zijn die reizen een beetje gemakkelijker maken. Van essentials tot luxe reisgadgets, dit zijn de meest praktische reisartikelen tijdens een actieve vakantie:
> Een drinkbus (met waterfilter)
> Een powerbank voor je telefoon
> OordoppenEHBO kit
> Camera
> Waaiertje of ventilator

Reisverzekering

Een reisverzekering is altijd aan de orde maar tijdens een reis als deze moet je daar goed op letten. Je kan je vakantie natuurlijk zo extreem maken als je zelf wilt, hier zijn dan ook risico’s aan verbonden, dus een verzekering is altijd noodzakelijk. Lees voordat je op reis gaat zorgvuldig de voorwaarden van jouw reisverzekering en besteed speciale aandacht aan alle aspecten van medische zorg. Hoe werkt het, wat is terugbetaalbaar/niet terugbetaalbaar en wat kan ik het beste doen bij een claim. Het is raadzaam om dit tijdig te doen om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. 

Internationaal paspoort

Controleer vooraf of jouw internationaal paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Internationale paspoorten moeten bijvoorbeeld vaak nog zes maanden geldig zijn na terugkeer uit het land. Naast een internationaal paspoort heb je mogelijk een visum nodig. Dit verschilt per land, dus informeer enkele weken van tevoren naar de formaliteiten waaraan je moet voldoen.