Wandelen is een gemakkelijke en leuke manier om de regio te ontdekken en een geweldige manier om fit te blijven. Natuurlijk, als je loopt, gebruik je je spieren, maar als je ze te weinig gebruikt, worden ze zwak. Voor een korte wandeling in het park heb je niet veel nodig, maar als je een langere tocht gaat maken is het fijn om bepaalde spullen bij je te hebben. Hieronder lees je de belangrijkste wandelspullen en wat tips voor een goede voorbereiding.

Beschik over de juiste uitrusting

Je hebt geen speciale uitrusting nodig om gewoon door de stad te lopen, maar als je een paar uur of een paar dagen op pad gaat, is het geschikt om een goede voorbereiding te hebben. Bij wandelen kun je het beste in laagjes werken. Een ademend ondershirt, een trui die je makkelijk aan of uit kunt trekken, en een fijne lichte wandeljas. Naast goede wandelkleding heb je nog veel meer nodig om goed voorbereid te gaan wandelen. Zoals de juiste wandelschoenen. Wandel op schoenen die goed ingelopen zijn, dat voorkomt een hoop ongemakken. De stevigheid en het profiel van de zolen geven grip op natte ondergronden en gladde rotsen. Één of twee extra paar sokken meenemen voor onderweg is ook geen overbodige luxe. 

Neem bijvoorbeeld meer eten en drinken mee dan je nodig denkt te hebben. Door onvoorziene omstandigheden kan je tocht langer duren dan gepland. Wees voorzichtig met het drinken uit natuurlijke bronnen onderweg. Een waterfilter kan uitkomst bieden. Ga niet pas drinken als je dorst krijgt want dan loop je achter de feiten aan. Het goed voorbereiden van een wandelvakantie is dan ook essentieel.

Kies voor een wandelroute die bij jou past

Als je van prachtige natuur en actieve vakanties houdt, dan is wandelen in Europa iets voor jou. Met zoveel landen om uit te kiezen, is er zeker een plek die je leuk vindt. Europa heeft bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Al deze landen hebben verschillende soorten landschappen, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken. 

Als je net begint met wandelen, is het belangrijk om een ​​wandelroute te kiezen die bij je ervaring past. Je wilt niet dat het pad te moeilijk is om te ontmoedigen, of te gemakkelijk om je te vervelen. Kies dus een route die uitdagend genoeg is om plezier te hebben, maar niet te moeilijk om verslaafd aan te raken. 

Als je comfortabel wandelt en een goede conditie hebt, kun je kiezen voor meerdaagse tochten of een steilere route. Zo kun je blijven proberen en kijk je altijd uit naar iets nieuws. Je wilt niet in het midden vast komen te zitten, dus het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tot het pad als je momenteel niet in topvorm bent of als het erg warm weer is. 

Maak gebruik van slimme wandelapps

Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon met internetverbinding. Het is dus geen verrassing dat er genoeg apps zijn die kunnen helpen met routes. De meeste apps tonen een overzichtskaart van het wandelgebied. Deze kaart toont de route en huidige positie. Deze positie is meestal gemarkeerd met een pijl. Deze pijl beweegt op de kaart terwijl je loopt. Zo weet je precies waar je op dat moment bent. Stippel de routes die je wilt gaan lopen alvast zo goed mogelijk uit.

Het aanbod aan apps is enorm en elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Houd er rekening mee dat het gebruik van de app de batterij van je telefoon sneller leeg zal maken vanwege het constante scherm aan en het continue gebruik van GPS.

Schaf een geschikte wandelrugzak aan

Het is altijd handig om een ​​tas te hebben om je benodigdheden mee te nemen tijdens het wandelen. Ik raad een rugzak speciaal voor het wandelen aan over de gewone rugzak die je al in huis hebt. Waarom? Wandelrugzakken hebben meerdere riemen, zodat het gewicht over je rug wordt verdeeld in plaats van alleen over je schouders. Dit is veel comfortabeler en rug vriendelijker.

Er is ook een kleinere dag rugzak van 10 liter verkrijgbaar, maar je kunt ook een rugzak van 20 of 30 liter gebruiken, afhankelijk van de lengte van jouw wandeling. Wandelrugzakken hebben meerdere opbergvakken om alles wat je mee wilt nemen efficiënt in de tas op te bergen. Veel tassen hebben ook speciale buitenvakken voor waterflessen en clips voor het ophangen van wandelstokken.

Neem een doorlopende reisverzekering

Als je veel naar binnen- en buitenland reist, raden wij je aan een reisverzekering af te sluiten. Inclusief extra modules voor bagage, medische kosten en reis. Dus daar hoef ik geen extra module voor af te sluiten. Speciaal voor bergsporters en bergwandelaars is er een bergsportdekking. Deze verzekering biedt alles wat een normale reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s.

Al met al wanneer je goed voorbereid bent en deze handige tips volgt, heb je veel meer plezier tijdens je wandelvakantie. En kun je beter genieten van de mooie uitzichten.