Wanneer de zon gaat schijnen, lopen de stranden en terrassen automatisch vol. Maar de zomer brengt nog meer spannende en leuke dingen. Namelijk watersport! Watersporten geven je de kans om een ​​paar golven te pakken en veel avontuur te beleven. Bovendien verlies je tijdens activiteiten in en op het water ook zeker wat calorieën!

Waarom zijn watersporten goed voor kinderen? 

Watersporten zijn goed voor kinderen. Omdat het uitdagend is en tegelijkertijd mogelijkheden biedt voor vertier, sport en ontspanning. Het is belangrijk dat kinderen dingen doen die ze leuk vinden in hun vrije tijd, maar het is ook belangrijk dat ze dingen doen die lonend zijn. Watersport is daarom een ​​perfecte optie. Watersportende kinderen leren omgaan met teleurstellingen en uitdagingen, uithoudingsvermogen en wilskracht.

Leuke watersporten voor kinderen zijn vaak degenen die veilig en gemakkelijk te leren zijn, zoals zwemmen, snorkelen, kajakken en stand-up paddling. Vissen, windsurfen en kitesurfen zijn ook populaire keuzes voor oudere kinderen. Wateractiviteiten variëren van zeer veilig en beginnersvriendelijk tot meer avontuurlijk.

Verschillende soorten watersporten

Lekker kajakken in het water, plezier voor jong en oud. Deze watersport is heel toegankelijk en makkelijk aan te passen aan alle niveaus. Kies een kabbelend meer of een rivier met hele gave stroomversnellingen om te oefenen. 

Of je nu een rondleiding wilt volgen, een les wilt volgen of yoga wilt doen met een sup. Suppen is geweldig. Het woord ‘sup’ is een afkorting voor ‘stand up paddle’. Ga op je surfplank staan ​​en peddel langzaam over het water. Perfect voor onervaren watersporters. Je hebt het sneller onder de knie dan je denkt! 

Verblijf je bij schoon, helder water? Dan is snorkelen een leuke watersport om de onderwaterwereld te observeren. Alles wat je nodig hebt voor duiken is een basismasker en snorkel. Van mooie vissen en mooie planten tot mooie stenen om mee naar huis te nemen. Het klinkt misschien een beetje eng maar het is een unieke ervaring. 

Varen vinden ook veel kinderen leuk! Je kunt bijvoorbeeld een boot huren en samen het water op varen. Zeilen is een andere watersport die populair is bij kinderen. Het is een geweldige manier om de natuur te verkennen en geeft kinderen echte vrijheid.

Zie jij jezelf al met de ski’s over het water gaan? Voor zowel beginners als ervaren waterskiërs is een camping met waterskibaan een geweldige ervaring. Er zijn vaak instructeurs aanwezig om je te helpen. De minimumleeftijd om deze toffe sport te proberen is meestal rond de 10 jaar en deelnemers dienen in het bezit te zijn van een B zwemdiploma.

Er zijn nog zoveel meer watersporten die onwijs leuk zijn voor jonge kinderen: zeilen, duiken, surfen, waterskiën, kitesurfen, wakeboarden, kanoën, waterpolo, etc. 

Waar kan je watersport beoefenen?

Er zijn veel plekken waar kinderen watersporten kunnen leren en beoefenen, zoals:

  1. Stranden: veel stranden bieden zwem- en surflessen voor kinderen, evenals verhuur van materiaal zoals surfplanken en kajaks.
  2. Zwembaden: veel zwembaden bieden zwemlessen voor kinderen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.
  3. Zomerkampen: veel zomerkampen bieden specifieke watersportprogramma’s voor kinderen, waaronder zeilen, kajakken en stand-up paddling.
  4. Watersportcentra: er zijn veel watersportcentra in de buurt van meren, rivieren en kusten waar kinderen kunnen leren en oefenen met verschillende watersporten.
  5. Vakantieparken: veel vakantieparken bieden watersportfaciliteiten, zoals zwembaden, meren en zeeën, waar kinderen kunnen leren en oefenen met verschillende watersporten.

Het belang van zwemdiploma’s

Dit kan niet genoeg worden benadrukt. Maar het behalen van een zwemdiploma is erg belangrijk wanneer je watersporten met kleine kinderen gaat beoefenen. Er bestaat altijd de mogelijkheid om op, in of bij het water te verdrinken. Daarom is het erg belangrijk om zwemveiligheid serieus te nemen en goede zwemvaardigheden te hebben. 

Dus haal je zwemdiploma, onderschat de kracht van water niet en zwem de rest van je leven. En hoe rustig het water ook is of hoe geoefend je kleintjes ook zijn, zorg dat ze altijd een zwemvest dragen.