Actieve en avontuurlijke vakanties laten je op een avontuurlijke manier de mooiste plekjes ter wereld ontdekken. Bijvoorbeeld mountainbiken in de Eiffel, actief kajakken in Kroatië of wandelen in de Franse Alpen. Tijdens deze vakantie kun je ongewone activiteiten meemaken die je misschien nog niet eerder hebt meegemaakt. De meest charmante en afgelegen plekjes ontdekken vanuit een actief en avontuurlijk perspectief… dat wil toch iedereen?

Kindvriendelijke vakanties 

Een actieve vakantie met kinderen in het bijzonder kan bestaan uit activiteiten zoals wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen, paardrijden, of een andere sport of avontuur. Het is belangrijk om te overwegen hoe oud de kinderen zijn en wat hun interesses en vaardigheden zijn, zodat de activiteiten geschikt zijn en ervoor zorgen dat iedereen plezier heeft. Het is ook belangrijk om voorbereid te zijn op eventuele uitdagingen en om flexibel te zijn in het aanpassen van de plannen als nodig.

Ook met kinderen kun je genieten van een actieve vakantie. Samen actief bezig zijn en sporten met je kind geeft voldoening. Er zijn veel dingen die je op een actieve vakantie met jonge kinderen kunt beleven, afhankelijk van de leeftijd en interesses van de kinderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Wandelen

Wandelen met kinderen kan een leuke en educatieve activiteit zijn. Ga samen op pad voor een wandeltochten in een nationaal park of natuurreservaat. Kies een wandelroute die geschikt is voor de leeftijd en vaardigheden van de kinderen. Een wandelpad met veel afwisseling, zoals een pad langs een rivier of een pad met spectaculair uitzicht, kan interessanter zijn voor kinderen dan een saaie, rechte route. Maak van de wandeling spel door bijvoorbeeld een zoektocht naar bepaalde vogels van bomen of door een speurtocht te organiseren.

Fietsen

Huur fietsen en ga samen op pad voor een fietstocht langs een fietspad of mountainbikeroute. Mountainbiken met het hele gezin op een actieve vakantie kan een leuke en gezonde manier zijn om tijd samen door te brengen en te genieten van de omgeving. Zorg ervoor dat de fietsen geschikt zijn voor de leeftijd en grootte van de kinderen. Ook veiligheidsuitrusting zoals helm is aanbevolen. Maak van de fietstocht een educatieve ervaring door de kinderen te leren over de natuur en de plaats.

Klimmen

Op een actieve vakantie met kinderen kan klimmen kan een leuke en uitdagende activiteit zijn, maar het is belangrijk om de veiligheid en de vaardigheden van de kinderen in overweging te nemen. Er zijn veel indoor klimhallen die geschikt zijn voor kleine kinderen. Of ga samen een berg beklimmen of bezoek een rotsmuur. Werk samen met een professionele gids of instructeur die ervaring heeft met het begeleiden.

Zwemmen

Als je érgens een vakantiegevoel van krijgt, maar óók lekker actief bezig bent, is het wel recreëren op het water. Ga zwemmen in een meer of zwembad, of ga duiken of snorkelen. Zwemmen met kinderen op actieve vakanties kunnen leuke uitstapjes zijn, maar het is belangrijk om de veiligheid van de kinderen in overweging te nemen. Er zijn veel zwembaden die geschikt zijn voor kinderen, of een meer of zee met een gedeeltelijke rotsachtige kustlijn met afgebakende zwemgedeeltes.

Avontuurlijke vakantie

Ga samen kanovaren, kajakken, of bungeejumpen. Met grotere kinderen zijn survivaltochten heel avontuurlijk. Er zijn speciale survivaltochten voor gezinnen met kinderen, die minder zwaar zijn dan die voor volwassenen. Zo kunnen kajakken en kanovaren geschikt zijn voor oudere kinderen die al wat vaardiger zijn in het zwemmen, terwijl bungeejumpen alleen geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd en met de juiste grootte.

Sportieve activiteiten

Er zijn veel sporten die je met het gezin kunt doen tijdens een actieve vakantie met kinderen. Of het nu gaat om een ​​heftig tafeltennistoernooi of een hete badmintonmiddag, alles is mogelijk. Maar daar zijn sportvakanties niet voor. Er zijn ongelofelijk veel activiteiten die je samen of met anderen kunt doen. Zo combineer je twee van de mooiste dingen: sport en ontspanning. 

Zijn jullie geen types voor een krantje, boekje, luieren op een luchtbedje? Kies dan voor actieve gezinsvakanties op een mooie camping of vakantiepark. Probeer altijd te verblijven in kindvriendelijke accommodaties die passen bij het soort actieve vakantie dat je boekt. En zorg dat het programma vol zit met spannende en leerzame activiteiten voor jong en oud. Maak van je familievakantie een actieve gezinsvakantie om nooit te vergeten.